Otok Brač

Otok Brač je treći po veličini otok države Hrvatske. Pretežno brdovit, približno je 36 km dug i 12 km širok. Njegova strma južna obala uzdiže se do 778 m iznad mora kod Vidove gore, koja je ujedno i najviši vrh svih jadranskih otoka.

Prvenstveno vapnenačkog i dolomitskog sastava, kamen iz bračkih kamenoloma se stoljećima upotrebljavao u gradnji kamenih ukrasa. Stari Rimljani su poznavali njegovu kvalitetu i upotrebljavali ovaj kamen za izgradnju gradova, amfiteatara (arena), hramova, palači i grobova po cijeloj Dalmaciji.

Stanovništvo otoka čini nešto više od 13 000 ljudi, koji žive u 23 otočna gradića: Bobovišća, Bobovišća N/M, Bol, Dol, Donji Humac, Dračevica, Gornji Humac, Ložišća, Milna, Mirca, Murvica, Nerežišća, Novo Selo, Postira, Povlja, Pučišća, Pražnica, Selca, Splitska, Sumartin, Supetar, Sutivan i Škrip.

Supetar i Bol su glavna turistička odredišta otoka Brača. Supetar je smješten na sjevernoj strani otoka te ima najveću luku za trajekte. Bol je lociran na južnoj strani otoka i poznat je po najatraktivnijoj plaži na Jadranskoj obali: Zlatni rat - šljunkoviti poluotok koji se proteže više od 400 m u more.

Otočna zračna luka se nalazi svega 25 km od Supetra sa nekoliko tjednih letova iz Zagreba i ljetnih linija iz/do glavnih europskih gradova. Također postoje dnevne autobusne veze između svih mjesta na otoku. Nekoliko puta dnevno trajekti povezuju Supetar i Sumartin sa kopnom. Osim toga, možete upoznati otok u iznajmljenom brodiću ili autu i uživati u vožnji po njegovim slikovitim cestama.